Zdrowe odżywianie dzieci – na co zwracać uwagę?

Czerwone warzywa - papryka.Nasze postawy wobec jedzenia wynikają z naszych wpływów kulturowych, tradycji i środowiska, w którym żyliśmy w dzieciństwie. W przeszłości rodzice musieli radzić sobie z niedostatkiem żywności i ciężko pracowali, aby postawić jedzenie na stole. Dziś jednak mamy pod dostatkiem jedzenia – a w konsekwencji zmieniło się nasze postrzeganie zdrowej wagi.

Uczenie dzieci zdrowych nawyków żywieniowych zaczyna się od przemyślenia naszych własnych poglądów, i to już we wczesnych latach życia dziecka. Pełniąc rolę rodziców, opiekunów i wychowawców, musimy być ostrożni w kształtowaniu relacji dzieci do jedzenia. Jeśli małe dzieci potrafią same regulować ilość przyjmowanej energii, dlaczego często mają nadwagę? Z moich własnych badań i doświadczeń wynika, że sprowadza się to do trzech kluczowych czynników:

Dzieci otrzymują zbyt dużo jedzenia jak na swój wiek

Średnie spożycie energii przekroczyło szacowane zapotrzebowanie energetyczne o 10% dla niemowląt od 4 do 6 miesięcy, 23% dla niemowląt od 7 do 12 miesięcy i 31% dla maluchów od 12 do 24 miesięcy. Winny może być również wybór żywności. Nasze społeczeństwo odeszło od świeżych produktów i często preferowane są fast foody lub gotowe posiłki.

Najpopularniejsze obecnie pokarmy są gęste energetycznie, ale ubogie w składniki odżywcze, powodując przyrost masy ciała, ale bez korzyści dla zdrowia dziecka.
Innym niepokojącym trendem jest tendencja do oferowania dzieciom przez rodziców napojów gazowanych i soków owocowych zamiast wody. Dzieci, które spożywają napoje zawierające dużo cukru, mają większe ryzyko nadwagi.

To naturalne, że martwisz się o to, ile jedzą dzieci w twoim otoczeniu i kuszące jest zachęcanie ich do jedzenia więcej, jeśli uważasz, że nie jedzą wystarczająco dużo, by rosnąć. Jednak widzimy, że dzieci potrafią regulować własne zużycie energii od najmłodszych lat – więc zbyt duża ingerencja może zaszkodzić zdrowemu rozwojowi dziecka.

Zaangażowanie całej rodziny

Stoisko z warzywamiBez względu na to, czy jesteś rodzicem, dziadkiem, pracownikiem EY czy nauczycielem, dzieci patrzą na nas i biorą z nas przykład. W naturalny sposób naśladują zachowania dorosłych w procesie rozwoju, dlatego ważne jest, abyśmy jak najlepiej wykorzystali ten czas i zachęcali do dobrych nawyków żywieniowych. To nakłada dużą odpowiedzialność na nas wszystkich, dorosłych. Może wydawać się niemożliwe, aby cały czas zachowywać się jak najlepiej, zwłaszcza jako lekarz lub rodzic, ale starając się nie jeść niezdrowej żywności lub przekąsek, gdy dzieci są w pobliżu, zachęcimy je do zdrowszych nawyków żywieniowych.

Zarządzanie wielkością porcji

Innym częstym zjawiskiem jest dawanie dzieciom zapakowanych obiadów zawierających o wiele za dużo jedzenia, ponieważ martwią się, że dziecko będzie głodne. Ponownie, może to być trudny i kontrowersyjny temat. Opiekunowie nie mają kontroli nad tym, co wchodzi w skład obiadów dzieci. Najlepszym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest komunikacja z rodzicami. Na przykład, możesz zorganizować zabawny dzień zdrowego odżywiania dla dzieci i rodziców, lub ustalić wytyczne dotyczące pakowanych obiadów i ogłosić je w ulotkach lub pakiecie powitalnym.

Autor

  • Od wczesnych lat wykazywał zainteresowanie programowaniem i tworzeniem stron internetowych. Ciągle rozwijał swoją pasję, by stać się najlepszym. Po latach spędzonych na nauce pracuje w znanej firmie IT. jego hobby to tworzenie stron, na których dzieli się wiedzą i doświadczeniem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz